Vyber region:
Vyhledávání:

DOPORUČUJEME:
masáže
solárium
 

Diskuzní fórum - Solná dýmka



Lucie - 3.12. 2007 18:56
Dočetla jsem se o solné dýmce, že může alespoň částečně vynahradit pobyt v solné jeskyni. Máte někdo s dýmkou zkušenosti? Všichni prodejci na internetu si to chválí, ale ráda bych znala názor něhoho, kdo to už vyzkoušel.



jana - 22.3. 2008 18:50
Koncem 20. století se výrazně zvýšil počet alergických, astmatických a jiných onemocnění spojených s dýchacím ústrojím. Tato skutečnost je přímým důsledkem toho, že naše dýchací orgány jsou denně vystaveny množství škodlivých, ovzduší znečišťujících látek. Jejich negativnímu vlivu se neubráníme. Tak jak se snažíme o ochranu pokožky či vlasů před těmito škodlivými látkami, stejně je potřebné udržovat, chránit a pročistit i naše dýchací orgány. Jeskynní terapie jsou proto tak úspěšné a účinné, že vdechováním roztoků solných krystalků se dýchací orgány nejenom vhodně vyčistí, ale co je zvláště důležité uklidní se a regenerují. Tato forma léčby je však velmi nákladná, časově náročná a vázána na určitá místa.

"Solná dýmka" je patentovaný výrobek jehož pomocí můžete kdekoliv a kdykoliv získat ve volném čase všechno co poskytuje jeskynní solná terapie. Mezi keramické filtry byly vybrány takové solné krystalky, které pocházejí z nejznámějších léčebných jeskyň Evropy, ve kterých se podle lékařských statistických údajů dosahuje až 90%-ního zlepšení pacientů trpících různými nemocemi dýchacích cest. Dýcháním přes keramické filtry "Solné dýmky" spolu s vlhkým vzduchem se dostávají na úrovni mikronů do každého koutku dýchací soustavy blahodárné účinné látky solných krystalků, pečlivě ukrývaných 20 - 22 miliónů let.

Několikaminutovým pravidelným užíváním můžeme příznivě ovlivnit: různá alergická onemocnění dýchacích cest, astma, bronchitidu, zápal průdušek, rýmu, infekční záněty dýchacích cest a v neposlední řadě problémy dýchacích cest spojené s kouřením. Solnou terapii, kterou poskytuje přístroj můžeme doplnit o silicovou terapii. Kápnutím kapky silice nebo tzv. vonného oleje na spodní keramický filtr "Solné dýmky" můžeme zvýšit účinnost látek obsahujících solné krystalky, protože správně volené vonné oleje mají také regenerační, čistící a uklidňující vlastnosti (např. eukalyptus, myrha, máta peprná atd.). Použitím vonných olejů se může spodní filtr přístroje zbarvit, což však nemá vliv na jeho účinnost.

Přístroj obsahuje tyto účinné látky:
cca. 5-6 dkg vyselektovaných solných krystalků z období halitu.
Složení: NaCl 98,7 %, CaSO4 0,1 %, MgCl2 0,028 %, CaCl2 0,13 %, Fe203 0,00056 %, dále ještě obsahuje K, J, Br.
Přístroj obsahuje účinné látky na dobu 5 let.

Denním 10-20 minutovým používáním "solné dýmky" můžeme příznivě ovlivnit:
- alergie dýchacích cest
- astma
- rýmu - zápal dutin tváře i nosu
- podráždění dýchacích cest způsobené kouřením

Choroby dýchacích cest jsou jednou z nejčastějších příčin návštěv u lékaře. Civilizační choroby jako alergická rýma, průduškové astma, chronická obstrukční choroba plic vykazují dramatický nárůst i u nás. Terapeutické ovlivňování každého z nich je na základě EBM v současnosti velice účinné. Komplexní léčba těchto nemocí vyžaduje prevenci, kauzální léčbu a správné rehabilitační postupy.



Alergické, nealergické, infekční i neinfekční nemoci dýchacích cest mají stále v patofyziologickém obraze zápal, při kterém jeden ze závažných příznaků je zvýšena tvorba hlenů a jejich ztížené odstraňovaní z dýchacích cest. Na jedné straně máme možnost zasáhnout medikamentózně, jsou dostupné kvalitní mukolytika a expektorancia, na druhé straně jsou klimatické pobyty ve vysokohorských polohách, v jeskyních a v solných dolech.

Při současné všeobecné situaci zdravotnictví klesá možnost využít klimatickou léčbu. Jeskynní léčebné metody jsou sice účinné, ale pro mnohých těžko realizovatelné, výběr místa, potřeba trávit tam určitý čas, finanční náklady. Je tu možnost i samoléčitelství, avšak její úroveň je u nás zatím nízká (na Slovensku 32% IMS Medical Index 2000).

Na základě zkušeností ze solných jeskyní, které měly velmi dobrý vliv na průběh chronických chorob dýchacích cest, byla vyvinuta tato komplementární léčebná pomůcka. V první řadě pomáhá pročistit, regenerovat dýchací epitel a udržet jeho správnou bariérovou funkci.

V keramické nádobce ve tvaru dýmky se nachází směs jemných, speciálních solných krystalků. Vzduch se vdychuje při normálním vdechovém úsilí přes solnou dýmku a tak zabezpečí vyšší koncentraci soli v horních dýchacích cestách. Účinnost je okamžitá, ale při dlouhodobém užívání i prolongovaná. Zcela přirozenou cestou umožní velmi účinnou expektoraci nahromaděných hlenů, zlepší subjektivní pohodu a v neposlední řadě i FVC, FEV1, ale také MEF50. Základní terapie každého onemocnění se nesmí současně vynechat.

Je potřebné pacientům vysvětlit způsob používání pomůcky a zajistit i kontrolu užívání. S úpravou stavu je potřebné postupně snižovat čas užívání. Nesmí se vyvinout forsírovaný vdych - může způsobit hypokapnii.

Solná dýmka se užívá několikrát denně, celkový čas je asi 10 - 20 minut. Obsah vystačí cca na 5 let pro jednu osobu a z hygienických důvodů doporučujeme pro každou osobu vlastní pomůcku. "Solné slůně" je dostupné i pro děti, může se užívat při akutních a chronických sinusitidách, bronchitídách. Solná dýmka je dobrou pomůckou i pro chronické kuřáky. Zatím se nezaznamenaly žádné vedlejší a nežádoucí účinky.

Ze zahraniční literatury jsou dostupné dobré zkušenosti z Rehabilitačního ústavu Yamamoto - Budapešťanské univerzity Semmelweis - pneumologického oddělení jakož i ze Státního rehabilitačního pneumologického ústavu z Mátry.

"Malá mobilní speciální solná jeskyně" zabezpečí mukolýzu, sekretolýzu, občas bronchospasmolýzu a má také antiflogistický efekt.

V dostupných pracích uvádějí 2 - 3 měsíční denní používání u nemocných s chronickými příznaky bez vedlejších nežádoucích účinků, hlavně u pacientů kteří měli i kardiální těžkosti, kde se podařilo snížit současné použití beta2minetik.

Je tu nová přírodní metoda na trhu, která nejméně zatěžuje chronicky nemocný organismus.

MUDr. Klára Kossárová
Nestátní ambulance klinické imunologie a alergologie
Poliklinika Šustekova 2
Bratislava



Eliška - 22.4. 2008 19:55
Přečetla jsem si článek o "solné dýmce", který mě velmi zaujal. Protože mám dýchací a laergické problémy, ráda bych si ji zakoupila. Nevím ale, kde se dá sehnat, příp. objednat.



Milan - 23.10. 2008 12:35
Také by mne zajímalo, kde je k dostání..



Laďa - 24.10. 2008 10:34
Sehnat ji není problém. Zadejte si www.solnadymka.cz a dozvíte se víc.



Rejpal - 21.5. 2009 12:23
www.solna-fajfka.cz tam si aspon tu napln muzete vymenit, mam to pro celou rodinu a levneji jen menime naplne



míla - 25.11. 2009 16:48
zakoupila jsem solnou dýmku své 14 leté dceři,která má astma,vrozenou anomálii plic ,a refluksní jícen.To co následovalo po použití dýmky, bylo že dostala horečky a její stav byl tak špatný že lékař ji nasadil antibiotika, která nezabrala lékaři jsem neřekla , že jsem to zakoupila dceři ,i přes antibiotika dcera měla vysoké horečky další dva dny, proto jsem tedy zavolal lékaři , že stav dcery není dobrý že začíná být dušná, okamžitě jsme odjelys dcerou do nemocnice a tam jsem teprve lékaři řekla, že dceři jsem zakoupila solnou fajfku a že tedy její takto zle.Lékař okamžitě nasadil predniso-velká dávka kortikoidů-a s navýšením dávek inhalátorů a okamžitém vysazení solné dýmky se dceři udělal do druhého dne lépe, ale stav je stále nedobrý.Bylo mě řečeno na adresu solné dýmky, že nemohli tuto dýmku zkoušet na dětech , že je velmi rizikováa že firmu bude sám kontaktovat, proto nedoporučuji



Míša - 8.2. 2010 21:48
doktorka mi doporučila koupit dýmku junior,že je pro děti,je ve tvaru slůně,máte někdo zkušenost?



Laďa - 10.2. 2010 17:12
Míšo, to slůně je úplně to stejný jako ta solná dýmka, jen to má jiný tvar, aby se to dětem víc líbilo. Ke zkušenost viz. výš, každej je jinej, na každýho funguje jinak, protože je celkem drahá, před zakoupením doporučuju vyzkoušet solnou jeskyni, vzduch je tam podobně slaný a dle reakcí na solku sedá trochu odvodit případná reakce na dýmku.



Zuzana - 9.5. 2011 21:43
co to je forsírovaný vdych? Jak se může vyvinout nebo jak poznám že se vyvinul?



Jana - 7.5. 2012 21:05
Ahoj všem. Mám vlastní zkušenosti se solnou fajfkou. Zakoupila jsem a začala používat 20minut.Hned po prvním použití se mi spustila rýma. Já si řekla, že fajfka funguje. Má čistit tělo a spouštět usazenou rýmu.Jenže jsem dostala i vysoké horečky.Trvalo to 5dní než jsem se z toho dostala, ale po celou tu dobu jsem dýmku používala. Bylo mi jasné že se čistím.Musela jsem mít mraky zastydlé rýmy.Všechno to přešlo do chřipky. Bolelo mě v krku a po použití dýmky se mi vždycky zvlhčily sliznice a krk tolik nebolel. Když jsem se z toho dostala cítila jsem se fakt dobře. Asi po měsíci jsem chytla znovu chřipku s horečkama a díky fajce jsem se do tří dnů z toho dostala bez antibiotik.Pomáhalo mi to. Každý nádech mi ulevoval od bolestí krku a spouštěl rýmu a já se tak vykurýrovala rychleji. Prvotní problémy přisuzuji vysoké koncentraci soli, která v dýmce je po zakoupení.Když se nadechnete cítíte v ústech slano a sůl spouští reakci v těle. Po několikadenním používání ale sůl už v puse necítíte tak intenzivně.Ten drobný solný prach zmizí. Moje doporučení po zakoupení vyjměne sýťku a pořádně jí proklepte od toho solného mikroprachu a teprve potom používejte. Dýchání solné dýmky mě uklidňuje a to nejsem kuřák a musím říct,že mi vážně pomáhá ale stále spouští čistící reakce. Ale o to vlastně jde ne?



Anna - 2.5. 2014 12:31
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, jestli z dýmky při používání vychází viditelná pára.
Děkuji



Marie - 21.10. 2017 07:54
Zdravím, používám taky slůně. 2x se mi stalo, že se čistění projevuje jako chřijipka. Trochu mě začlo bolet v krku a podýmce se mi rozjela rýma. Nedoporučuji to před spaním - můžete začít dost kašlst i při 1. použitím a to vás může v noci budit. Ale ani né ráno - mě se po použití motá hlava. Po skončení čistících projevů se budete cítit mnohem lépe





Nový příspěvek:

Vaše jméno: 
Text: 
Ochrana proti spamu. Kolik je čtyřikrát čtyři?

 

 

Hlavní město Praha Středočeský kraj Zlínský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Kraj Vysočina Královéhradecký kraj Jihočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj