Vyber region:
Vyhledávání:

DOPORUČUJEME:
masáže
solárium
 

Diskuzní fórum - Solne jeskyne a atopicky ekzem



sarka - 12.5. 2007 19:46
Ahoj, chtela jsem se zeptat, jestli tady nekdo nema zkusenost s tim, jak solna jeskyne pomaha na atopicky ekzem. Pomaha to? Dekuji



Iva - 16.5. 2007 09:11
náš malý má také atopický ekzém, opravdu mu to pomohlo, zlepšilo se to,ale je fakt, že to trvá déle, než těch 10 návštěv, je to prý hodně individuální.



Alena - 27.6. 2007 18:50
Ano, opravdu solná jeskyně pomáhá na všechno, kamarád měl též atopický ekzém.



Iva H. - 21.11. 2007 11:57
Na atopický ekzém solná jeskyně pomáhá, ale trvá to delší dobu (alespoň 10 návštěv) s tím, že se ekzém ze začátku výrazně zhorší. Ale výsledek se poté dostaví.



Simona - 26.11. 2007 13:23
Všechny zdravím, chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte, jak je to s lupenkou. Pomáhají návštěvy v solné jeskyni lupenku zmírnit?Děkuji



Michal W. - 4.1. 2008 14:44
Z mé zkušenosti vím, že pobyt v solné jeskyni ze soli z Mrtvého moře na případy lupénky nebo atopického ekzému pomáhají. Léčba je sice zdlouhavější, ale pokud ji doprovodíte aplikací některého produktu kosmetiky AHAVA jsou výsledky velmi dobré ( sůl z Mrtvého moře, krémy na ruce...)



Cakkuska - 4.3. 2008 20:13
Syn má 4měs. a má atop.ekzém.Chci to zkusit,snad mu neublížím.



Kateřina - 5.3. 2009 16:31
Ahoj, ráda bych reagovala na poslední příspěvek od Cakkuska. Moje dcera, má také 4 měsíce a atopický exém po celém těle. Hledám vše co by ji mohlo pomoct. Přemýšlím, že zkusím solnou jeskyni. Pokud jste z Prahy, mohli bychom se potkat a podělit se o své zkušenosti. Díky



Jarda - solná jeskyně Letňany - 9.3. 2009 09:21
Pokud používáte na atopický ekzém kortikoidy, které Vám předepíše lékař, je to jako kdybyste rezavé auto natírali krásnou barvou a čekali, že z něj uděláte nové a rez zmizí. Uvnitř bude však stále reznout a rez bude ještě více vystupovat na povrch, stejně jako ekzém. Pomocí kortikoidů léčíte následek, ne příčinu ekzému. A když bude postižený stále ve stejném prostředí, ekzém se zase rychle vrátí.
Kůže je pouze obrazem stavu Vašeho těla a to tělo je potřeba nejdříve vyléčit, pak se sama vyléčí i kůže!

ATOPICKÝ EKZÉM = KORTIKOIDY = NUTNOST?
Klasický případ: pacient přijde ke kožnímu lékaři. Diagnóza: atopický ekzém - nasadíme kortikoidy. Co na tom, že se mohou používat pouze krátkodobě, protože po jejich použití se zeslabuje kůže. Hlavně že se ekzém vyléčí....
Jenže pouze na krátkou dobu. Ptá se Vás lékař na čem spíte, zda často větráte, radí Vám co dělat a nedělat? Podle mých zkušeností NE!
Možná si pamatujete na "zázračného" lékaře černé pleti (vystudoval českou medicínu), který v devadesátých letech v Novém Boru léčil kožní problémy a měl skvělé výsledky. Byl o něm i pořad v televizi kde tvrdil, že má recepty na masti od šamana svého kmene a že proto jsou tak účinné. Bohužel (nebo bohudík) se po nějaké době přišlo na to, že do svých "zázračných" mastí přidával obrovské množství kortikoidů, které díky tomu okamžitě účinkovaly. Po nějaké době se však ekzém vrátil, v ještě v horší formě :-(

HLEDEJTE PŘÍČINU ATOPICKÉHO EKZÉMU
V jedné diskusi o atopickém ekzému si maminka stěžovala, že její 27 letý syn, velmi trpí atopickým ekzémem. Má ho po celém těle, až se mu odlupují kousky kůže a žádné masti již nepomáhají. Velmi ho to svědí a tak si kůži ještě víc dráždí škrábáním. Maminka mu neustále vyvařuje a vyměňuje prostěradlo i povlečení, které je plné odloupaných kousků kůže. A tady je ten základní problém.
Maminka vyvařuje prostěradlo a povlečení, ale už vůbec jí nezajímá MATRACE, POLŠTÁŘ a PEŘINA. Právě tam se však nejlépe daří roztočům. Právě tam mají nejlepší prostředí pro množení a právě tam samozřejmě zase umírají. Jejich mrtvá těla se drobí v jemné částečky prachu a ty ten chudák syn, celou noc vdechuje. Když si lehne do postele, přes prostěradlo se na něj z matrace vyvalí oblak mrtvých roztočích tělíček, aby si jeho plíce celou noc užívaly obrovské množství alergenů.

PROČ KAŠLOU MIMINKA V POSTÝLCE
Další maminka si stěžuje, že jakmile položí miminko večer doma do postýlky, začne kašlat a přestane až ráno. Prý je to tím, dle její kamarádky která "dělá čínskou medicínu", že má miminko v leže oslabené plíce a poloha vleže vždy činnost plic zhoršuje?!?!?!?! TO BYCHOM KAŠLALI VŠICHNI!!!!
Když má tedy miminko oslabené plíce (jak říká kamarádka která "dělá čínskou medicínu"), kašle také, když jdete ven a položíte ho do kočárku? Vsadím se, že NÉÉÉÉÉÉÉÉÉ. Že by mělo miminko oslabené plíce jenom doma v postýlce?
Matrace pro miminka se většinou dědí nebo půjčují po generace, zároveň s postýlkou. Dokážete si představit, kolikrát se miminko do ní počůralo? Kromě potu, blinkání, mléka a čaje, se do matrace vsákla také moč, která je náramná mňamka pro roztoče.
Uvnitř matrace, na které někteří spí i několik desítek let, může žít až 10 milionů roztočů. Během svého krátkého života totiž splodí každá roztočí samička několik tisíc potomků.
Jakmile miminko položíte do postýlky, obklopí ho prach z mrtvých těl a trusu roztočů, který ho nutí ke kašli.

POSTEL = SEMENIŠTĚ ALERGENŮ
Dospělé lidské tělo během noci vypotí až jeden litr potu. Pokud se v posteli potíte při nemoci, vypotíte až několik litrů potu za den.Ten se vsákne přes povlečení do polštáře a do peřiny, hlavně však přes prostěradlo do matrace. Pokud máte matraci pět, deset, dvacet let, spočítejte si, kolik do ní nateklo za tu dobu potu a kolik se do ní odrolilo kilogramů staré, odumřelé kůže. Pot je plný mastnoty a dalších, pro roztoče blahodárných ingrediencí a na odumřelé kůži přímo hodují. Roztoči milují Vaše matrace.
Další pochoutka pro roztoče jsou PRAVÉ péřové peřiny, nejlépe z husího peří a také z ovčího rouna. Husí peří i ovčí vlna jsou totiž mastné a právě na té mastnotě si roztoči velmi rádi pochutnávají.
Dáváte v letní teplé, slunečné dny "vyvětrat" peřiny na okno? Pro roztoče tak vytváříte pravý ráj. Mají v peřinách krásně teploučko a vlhko (opravdu věříte tomu, že se vlhkost přes sypek a povlečení za pár hodin na okně vypaří?) a k tomu ještě hojnost Vašeho mastného potu a kůže k jídlu. MŇÁÁÁÁM. A tak se množí a množí....a umírají a umírají....

MOJE VLASTNÍ ZKUŠENOST S ATOPICKÝM EKZÉMEM
Dříve, když jsem si lehl do postele, okamžitě jsem začal kašlat a cítil jsem se, jako bych si lehal do prachu. Přitom prostěradlo i povlečení bylo čerstvě vyprané a vyžehlené. V té době jsme totiž měli molitanovou matraci, která do sebe nasávala veškerý pot, který jsem za noc vydal (hodně se potím). Molitanová matrace nemá šanci se nijak vyvětrat a tak se stala hojnou půdou pro roztoče i když bylo prostěradlo čistě vyprané.
Obrovské množství roztočů bylo v matraci a jakmile jsem si lehl, prach z jejich mrtvolek proletěl prostěradlem a já to celou noc dýchal. Když jsem odkryl potah matrace, zjistil jsem, že je celá plesnivá.

ODSTRAŇTE PŘÍČINY ATOPICKÉHO EKZÉMU
Proto se nejdříve podívejte na matraci. Často (klidně každý den) ji vysávejte vysavačem, abyste odstranili odumřelé roztoče a prach. Pokud nechcete nebo nemůžete koupit novou, pořiďte si chránič matrace a chránič polštáře (na polštář postačí každý den čistý ručník), který zachytí veškerý pot a odpadávající kůži a můžete ho vyvařit spolu s prostěradlem a povlečením (vysoká teplota roztoče zabíjí).
Podle nedávno zveřejněné studie chránič matrace sníží množství živých roztočů během měsíce o více než 90%.
Peřiny, když už je musíte větrat venku, dávejte ven pouze ve velkém mrazu. Ten roztočům nesvědčí a spolehlivě je zabije. Peřiny nechte na mrazu nejlépe přes noc, aby pořádně promrzly. Pak je ale dejte vyčistit, nebo pokud je máte prací, vyperte je, abyste je zbavili odumřelých roztočích těl.
Před spaním a také ráno v pokoji pořádně vyvětrejte. PŘIZNEJTE SE, UŽ JSTE DNESKA DOMA VĚTRALI? Větráním mám na mysli plně otevřená okna (stačí na 5 - 10 minut) , ne celý den otevřenou "větračku"!
Při spaní mějte vypnuté topení a udržujte vlhkost v místnosti okolo 40%. Nižší vlhkost vysušuje nosní sliznice, vyšší pomáhá bujení plísní a roztoči si v ní přímo libují.

ROZTOČI A JEJICH DRUHY
Tzv. prachoví roztoči jsou malí tvorečkové, kteří měří pouze 250 až 300 micronů = 0,3 mm, takže nejsou viditelní lidským okem. Mají osm nohou a proto nepatří mezi hmyz, ale jsou příbuzní pavouků.
Na Zemi žijí již 400 milionů let, ale až v roce 1694 je holanďan Anton van Leeuwenhoek objevil pod mikroskopem.
Ačkoliv žije na Zemi mnoho druhů roztočů, nejběžnější jsou pouze dva. Dermatophagoides farinae (americký) a Dermatophagoides pteronyssinus (evropský). "Dermatophagoides" znamená "pojídač kůže".
Celí život jsme jimi obklopeni, protože se živí naší starou, odumřelou kůží. Alergenem se ale nestávají živí roztoči, ti se zuby nehty drží uvnitř blahodárné matrace, kde žijí 3 - 4 měsíce. Každá samička zvýší populaci o 25 - 30 roztočích miminek týdně. Alergii způsobuje protein obsažený v jejich trusu a také jejich rozpadlá, mrtvá tělíčka. Ty se dostávají do vzduchu, který celou noc dýcháme a ty nám dráždí dýchací cesty a způsobují alergii. Při každém otočení v posteli si totiž jen přidáváme do okolního vzduchu oblak prachu, složený z trusu roztočů a jejich odumřelých těl.

JAK LÉČIT ATOPICKÝ EKZÉM
Z toho co jsem napsal doufám vyplynulo, že léčení atopického ekzému (a to jak homeopatiky, ječmenem?, kozím mlékem, mastmi nebo kortikoidy) je k ničemu, pokud neodstraníte příčinu a tou je většinou Vaše matrace. Pokud bych prodával matrace, mohli byste to považovat za dobrý reklamní článek. Já ale matrace neprodávám a je mi jedno u koho ji koupíte. Hlavně ji vyměňte, nebo si alespoň poříďte chránič matrace a polštáře. Pak již máte s atopickým ekzémem skoro vyhráno.



petr - 15.3. 2009 20:03
to co jsem četl od Jardy, mě vyděsilo!!! Podle něj za vše může jenom roztoč v madračce,ale to je MÝLKA, největší škůdce je STRES!!Člověk by mohl spát ve "vákuu" a stejně by to nepomohlo.Sám vím co to je a že stresu se nedá jentak zbavit,aproto nějaká madračka?????? A když už na roztoče, tak mráz ano,ale i SLUNCE a ne že ne!! Roztočům vadí světlo a čerstvý vzduch, proto se má větrat,jo a v místnosti má být okolo 60% vlhkosti,když je pod 50%, tak si člověk zadělává na další zdravotní problémy(astma,oči atd.).Já mám seboroickou dermatitidu a je to podobný atop.exému,zatím nevím co sní, ale začínám to řešit,tak zatím.



Jarda - solná jeskyně Letňany - 16.3. 2009 09:38
Pokud je 2 měsíční miminko tak vystresované, až z toho má ekzém, pak Vám musím dát za pravdu. Jelikož si to ale nemyslím, stojím si za svým. Že je v bytě nejlepší vlhkost 60% může říct pouze ten, kdo ji tam v životě nezměřil. Víte jaká je vlhkost venku za vydatného a dlouhotrvajícího deště? Někdy ani těch 60% nedosáhne.
Pokud byste měl takovou vlhkost v bytě, měl byste ho obrostlý plísní.



Laďa - 16.3. 2009 10:17
Předem upozorňuji že nejsem lékař, ale budu mluvit ze zkušeností se mnou, synem mírným atopikem, lidmi navštěvujícími jeskyni - stres je samozřejmě spouštěčem mnoha chorob chodí ke mně maminky které mají tzv. stresovou lupenku po porodu. Pokud je tělo zdravé, s dobrou imunitou, tak si myslím, že je nějací roztoči v matraci nerozháží a směle si s nimi poradí. Na druhou stranu věřím tomu, že někomu výměna matrace či peřiny skutečně úlevu přinese. Nechci se pouštět do nějakých úvah, ale dle nejen mého názoru, problém u většiny kožních chorob je uvnitř těla (např. zaplísněná střeva)a na povrchu se jen signalizuje. Každopádně v jeskyni panuje sterilní a bezprašné prostředí, relaxce v ní sklidňuje psychiku, sůl dezinfikuje, ničí bakterie, dodává minerály... - takže určitě dobrá věc na spoustu chorob, a není to určitě pouze komerční či módní záležitost, jak stále od mnoha lidí či doktorů slýchám.



Pavla - 28.3. 2009 10:51
Připojuji se k názoru Jardy. Mám delší dobu alergii na prach, roztoče a pyly. Problémy se mi zlepšily až po přestěhování od rodičů z vlhkého domu do nového bytu, ve kterém nemám koberce, záclony a permamentně udržuji podlahy bez prachu. Navíc posteli věnuji na radu alergologa MUDr.Hojky speciální péči. Madraci si nechávám 2xročně hloubkově čistit a pravidelně každý týden ji luxuji a povlečení (peru na 90 st.) převlékám, Peřinu vč.polštáře z dutého vlákna peru 2x ročně. Syn má bohužel krátce atopický ekzém, který léčíme přes léčitelku a ekzém se zatím pomalu ztrácí. Problém je prý v tom, že před lety prodělal infekci (borelióza) a má z toho zanesené střeva a něco i v játrech, takže detoxikujeme. Snaž zlepšení opravdu vydrží. Návštěvu jeskyně s dítětem mám také v plánu, zítra jdu poprvé, tak uvidím jak se budu cítit a příště půjdeme společně :o))



Laďa - 29.3. 2009 14:20
Pavlo, samozřejmě, pokud máte alergii na roztoče, prach apod., tak je to jednoznačné. Tady se ovšem mluvilo o atopickém ekzému, který nepochybně může souviset s tím co napsal p. Jarda, a měl by to být základ co prvního udělat (současně se zdravou stravou), ovšem u mnoho lidí může být způsoben stresem, plísněmi a kdoví čím ještě...Kdyby to bylo tak jednduché, tak už nikdo atopický ekzém nemá.



Jana - 15.4. 2009 12:38
Na solné jeskyně bych zas moc nesázela. Můj manžel byl hospitalizován v nemocnici na kožním s dlouhotrvajícím AE, který se nám doma nedařilo zvládnout. Je kuchař, takže vysazení některého z případných jídel, které mohou vyvolat alergickou reakci jaksi nejde. Abych se vrátila k solné jeskyni. Během 5 dnů v nemocnici u něj došlo léčbou k velice výraznému zlepšení, všechny mokvající rány se mu zhojili a to jsme od naší kožní zkusili předtím všechno možné a nezabralo nic. A dlouhotrvající svědění celého těla také ustoupilo. Jelikož firma, ve které manžel pracuje, provozuje také solnou jeskyni a máme do ní permanentku, kterou jsme doposud nevyužívali, tak se manžel primářky, která ho léčila, ptal, jestli je dobré to vyzkoušet.Bylo mu řečeno, že solná jeskyně je dobrá na dýchací problémy, ale na kožní choroby nic zaručeného, protože na rozdíl od pobytu u moře, není se solí kontakt v podstatném množství. Píši to svými slovy ,)) Takže to pomáhá asi spíš psychicky.



Laďa - 28.4. 2009 15:59
No s tím kontaktem se solí v podstatném množství bych s vámi polemizoval, jelikož děti si v soli hrají jako na pískovišti a i dospělí si solí mohou potírají ruce, nohy, nebo si ji jen tak nabrat do dlaní a 45 minut ji mít v rukou a ležet (obzvláště, pokud je z Mrtvého moře nebo mořská) . Samozřejmě nejde aplikovat na mokvající rány, ale s někým pobyt, i bez kontaktu se solí, udělá divy, nutno ale přiznat, že s někým neudělá vůbec nic, pokud pominu fakt, že si člověk odpočne, zrelaxuje, uvolní se a nadýchá zdravého vzduchu.



Zuzana - 10.5. 2009 19:47
Prosím chci se zeptat může čtyř a půl měsíční miminko do solné jeskině?? Má atopický ekzém uplně všude ale také mu to někdy mokvá tak nevím jestli tam s ním smím. Masti žádné zatím nepomáhají, už jsem zoufalá....



Laďa - 23.5. 2009 17:19
Paní Zuzano, těžko na dálku posuzovat stav vašeho miminka, nejlépe by bylo zepatat se vašeho dětského a kožního lékaře, který vaše miminko zná a prohlédne, i když je pravda, že zatím málo který má se solnou jeskyní zkušenosti. Osobně se domnívám, že byste to zkusit mohla. Zkuste se domluvit ve vaší jeskyni na zkušební vstup (třeba jen na 20-25 min.)a pokud bude vše v pořádku, tak 5-10x zopakovat po cca 3-4 dnech uvidíte, jak bude reagovat. Určitě vám také poradí ve vaší jeskyni.



Karol - 26.7. 2009 11:17
k tomu co napsal Jarda, je to určitě pravda a roztoči patří mezi velkou škálu alergenů, ale já mám matraci úplně novou, polštáře a peřiny z dutého vlákna a stejně se mi ten ekzém neustále zhoršuje...:-(



Jana - 27.11. 2009 17:21
Atopický ekzem,je zánět v těle,je potřeba pročistit střeva,existuje spousta bylinek,mám vyzkoušené výrobky Diochi jsou super,byla jsem exematik od narození dřív než jsem stačila ulehnout do postele,takže roztočema to není,solná jeskyně je dobrá na průdušky,stačí mít doma krystal taky pomůže,ale jinak ekzém je výsledek toho jak tělo vypadá zevnitř,může být i alergie na určité potraviny mě maminka nekojila a tak jsem hned měla alergii na kravské mléko,moje děti jsou kojené a ekzem nemají.Vyčistětě tělo a ekzém se stratí je moje zkušenost.



Klára - 24.1. 2011 21:45
Když čtu všechny příspěvky, musím napsat svoji zkušenost. Na svůj atopický ekzém, kterým trpím už 7 měsíců jsem zkusila: kortikoidy samozejmě, Lipobázi repair, Dermalex atopick ekzém, domácí konopnou mastičku, borovou vodu, Batraxen (na případnou infekci porušené kožní bariéry), denně jím Xyzal, dále jsem vyzkoušela rýžovou dietu, hydrokolonoterapii, pravidelně cvičím jógu, provedla jsem veškerá protiroztočová opatření - mám ty drahé speciální a podle výzkumů nejlepší ochranné povalky matrace, polštářů, peřin, povelčení měním každý týden, nárazové větrání, bezprašné prostředí (však alergici vědí). Musím říct, že jsem ve fázi, kdy už skutečně nevím, co s tím úporným problémem dělat dál. Chystám se do jeskyně. Trošku mě povzbuzují komentáře ostatních, ale kdo ví.



Zdeňka - 8.3. 2011 12:43
Mám také doma dva atopiky, dceru nyní 4 roky a syna 2,5 roku. Dcera byla kojená do třech let a syn do dvou let. Ekzém se objevil u obou ve dvou letech na zadku a to už pleny neměli.. Samozřejmě nejprve nás léčil dětský lékař a okamžitě kortikoidy. Pak jsme došli na kožní. Z toho jsem do teď v úžasu. Prý nedivte se, že maj atopický exém, když vy jste alergická na roztoče / u mě byl spouštěč stres/v dospělosti a manžel je alergický jen na břízu / problém má jen 3 měs. v roce/. Dáme silnější kortikoidy a promazávejte několikrát za den Lipobasem a dávejte Zyrtec ať si to neškrábou. To bylo vše, žádný, kde bydlíme , včem spíme krom upozornění, že bývaj příčinou dětské koberečky.Nikdo mi neřek, že nesmim kortikoidy mazat pořád, řekla nám při ekzému mazat na noc.Nechci je tím mazat nastálo. Věřím, že ten problém je uvnitř v těle, ale jak a čím čistit tělo u dětí? Jaké použít prostředky, aby jim to spíš neublížilo. Navíc mám brzy nastoupit do práce a to dětem určo nestihnu promazat kůži 3-5x denně. Bude úporné je v šest ráno promastit! Tak prosím poraďte



Tom - 15.3. 2011 08:11
Ahojte, všichni. Je mi už přes 30 a trpím atop.ekzémem od útlého dětství.Mám jej do teď.Ale dnes ho mám v tak malé míře, že mne už téměř nepřekáží.Léčil jsem se na něj celý život.V dnešní době jsou určitě lepsší léčebné prostředky než za mých mladých let.Chtěl bych vám říct, že roztoči mohou mít vliv na ekzem, ale neni to ten hlavni duvod ci pricina.Co se tyce kortikoidu jsem taky používal, ale vždy to bylo jen chvilkové pro rychlé odstranění náhle vypuklého ekzému, kdy normální masti byly slabé. Používat je pravidelně je nezdrave a malemu diteti bych jej nedal kvuli velkemu poctu hormonu.Ja jsem je pouzil poprve az jsem byl vetsi cca 14 let.Urcite je zadny dobry lekar ani pro caste pouziti nedoporuci.Dle mych zkusenosti ekzem se mi zhorsil kdyz jsem se spotil a mel jsem jej predvsim na mistech zahybu.Telo reaguje spatne na svuj vlastni pot.Nebo kdyz jsem byl v nejakem spinavem prostredi - prach, hlina.Na nejakou chvili to nevadilo, ale kdyz to bylo casto tak se mi ten ekzem postupne zhorsoval.To se projevi svedenim a kazde dite se zacne skrabat. A v te chvili je problem.Zacne to mokvat a zhorsovat.Lecilo se to mastmi.Ktere pomohly, ale melo to vedlejsi efekt.Do ted mam takovy pocit, ze mam suche ruce a mam tendenci se mazat ikdyz to neni potreba.Kdyz si umyju ruce tak mam chvili zas takovy suchy pocit, ale uz jsem si nato zvykl.Chvili to vydrzim a je to pak v poho.Uz se temer nemazu jen kdyz se mi to nahodou trochu objevi.Namazu se a je klid. Momentalne mam male dite pres rok a taky ma ekzem a planuji jit s nim spolecne do solne jeskyne a jezdit casteji k mori. Aby mu to zavcasu zmizlo pokud je to vubec mozne.Zazkouseku to stoji. Horsi uz to byt stjen nemuze.Hlavne, aby jej to zbytecne neotravovalo v detstvi jako mne kdyz jsem byl dite.Preji vsem co maji ekzem rychle uzdraveni



Marek - 13.1. 2012 19:10
V roce 2009 jsem byl s CK Avetour na zájezdě v Izraeli a to znamená koupání v Mrtvém moři.Zažil jsem koupání na vlastní kůži v Mrtvém moři a bylo to úžasné. Kůže se jako zázrákem hojí, čistí, mění. Mrtvé moře je však daleko, tak jsem začal navštěvovat solnou jeskyni. Léčba AT trvá trochu déle, ale člověk to rád podstoupí, když ví, že to pomáhá.



Lenka - 23.2. 2012 13:32
za nás také mohu potvrdit, že solná jeskyně pomáhá na atopický ekzém..ale je potřeba chodit často a pravidelně (jednou za 2-3dny! malá ho měla hodně a nešel doléčit, tak jsme vychodily 10 vstupů a bylo po ekzému:)



Tomáš - 10.1. 2013 14:25
Souhlasim s Tomem. Shodou okolností jsem taky Tom.Je mi taky přes třicet a pokud bych měl napsat o svém atopickém ekzému, tak bych napsal něco podobného co Tom. Mohu napsat, že mám téměř totožné zkušenosti s ekzémem. Dle mého názoru žádné mastičky ekzém nevyléči jen zmírní a urychlí odeznění příznaků ekzému. Kortikoidy jedině použít v případě extrémním zkoršení stavu a opravdu kvůli hormonům jen na krátkou dobu.Stav ekzému zhoršuje především vlastní pot,prašné a špinavé prostředí (myšleno hraní si s holými rukama v blátě, hlíně atp.) a sluníčko taky zhoršuje stav. Mám syna, který to sdědil po mně a taky s ním hodlám chodit do solné jeskyně a uvidíme jestli to pomůže a nebude se muset syn pak mazat mastěma jako já celý život od narození.A když ne tak už zbyde jedině pobyt u moře nejlépe Mrtvé moře.Mělo by stačit prý moře jednou ročně a měl by být klid do další sezóny. U pár lidi co znám to pomohlo. U jeskyně těžko říct jak často, ale určitě jedna návstěva stačit určitě nebude. Myslím tak cca 2x týdně nahodinu by mohlo stačit po dobu několika měsíců. No uvidíme a přeji hodně zdaru všem s léčbou atopického ekzému.



Marie - 16.7. 2014 11:43
Mě pomáhá koupání v soli z mrtvého moře, jeskyně to není,ale pravidelné koupele mi na pokožku opravdu hodně pomáhají. http://morespa.cz/obchod/bahna-a-soli/mineralni-sul-do-koupele-6-variant-vuni-detail



Mirka - 20.11. 2017 12:48
Nemám kožní problémy ale po návštěvě solné jeskyně jsem ztratila hlas a celý měsíc jsem moc kašlala tak nevím co se děje, další měsíc kašlu jen občas ale pořád sípavý kašel





Nový příspěvek:

Vaše jméno: 
Text: 
Ochrana proti spamu. Kolik je čtyřikrát čtyři?

 

 

Hlavní město Praha Středočeský kraj Zlínský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Kraj Vysočina Královéhradecký kraj Jihočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj